Blog Cik Siti

Tips: Ransangan Anak Bijak Part 5 (Last)

✿ Assalamualaikum..Salam Sejahtera Dari Cik Siti ✿

Hehhee...post semua entri yang dalam draft...lama sangat tak aktif kan...
Neway...Sihat semua? Cik Siti kongsi tips lagi nih, & yang last tips...sambungan dari...
  1. Ransangan Anak Bijak Part 1
  2. Ransangan Anak Bijak Part 2
  3. Ransangan Anak Bijak Part 3
  4. Ransangan Anak Bijak Part 4

41-BERGURAU- SENDA
Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan "Ini Ibu." Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan 'gurauan' anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.

42-MAIN DENGAN PAKAIAN
Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.

43-AJAR TENTANG ISIPADU
Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.

44-HASILKAN ALBUM KELUARGA
Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.

45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA
Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.

46-PERGI KE PERPUSTAKAAN
Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.

47-CONTOHI CARA SESAME STREET

Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.

48-MAIN BERULANG-ULANG
Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.

49-MAIN "TIRU-MENIRU"
Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.

50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN
Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.

Sekain sahaja tips untuk Ransangan Anak Bijak...Selamat Mengamalkannya..

✿ Terima Kasih, Like & Komen Jika Sudi ✿

6 Sedang Bercerita:

airis aries Best Blogger TipsReply itBest Blogger Templates said...

Salam..nice entry,airis ley cube kat anak airis tpi anak airis bile kite blum habih cakap lg,die dah soh kita diam coz die nak ckap lak..eeee geram nyerrr

Fieda Rafli Best Blogger TipsReply itBest Blogger Templates said...

nice entry ni puan siti..

Deq's Qienz Best Blogger TipsReply itBest Blogger Templates said...

great info kak siti..bolehla jadi pnduan tuk kite semua.insyallah

Deqla manjew Best Blogger TipsReply itBest Blogger Templates said...

Thanks for sharing..tp deqla xde ank lg..huhuhu

Kids Party Best Blogger TipsReply itBest Blogger Templates said...

nice post , salam kenal yaaa :D

amirini Best Blogger TipsReply itBest Blogger Templates said...

Menarik ni... thank you share... AmiRini dah siap print and tampal kat rumah...

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.